Kakule (elettaria cardamomum)

710 Okunma

Kakule yıl boyunca yeşil kalan güney Hindistan’da yaygın olarak bulunan bir bitkidir. Dik sapları parmak kalınlığındadır, 30-50 santim kadar boy atabilir. Küçük sarımtırak çiçekler açar ve hançer şeklindeki yaprakları koyu yeşildir. Bitkinin uçucu yağ içeren tohumları çeşitli hastalıkların tedavisinde tıbbi amaçlı olarak ve parfüm sektöründe kullanılmaktadır.

Kakule baharatı Asya mutfağında pek çok yemekte kullanılır. Tohumlarındaki yağın uyarıcı etkisi nedeniyle özellikle Arap ülkelerinde afrodizyak olarak kullanılır. Kakule, safran ve vanilyadan sonra Doğu’dan ithal edilen en değerli bitki olarak bilinir. Sağlığa birçok faydası bulunmasının yanı sıra yemeklere, hamur işlerine, çaylara, hatta kahvelere lezzet verici olarak eklenir.

Zencefilgiller ailesine ait olan bu bitki, ülkemizde yetişmez ancak yeşil kabuklu bir türü düzenli olarak ithal edilmektedir. Yemeklerde baharat olarak kullanılır, çayı yapılır ve kahveye katılır.

FAYDALARI

Geleneksel Çin tıbbında çölyak hastalığı tedavisinde kullanılır. İshale ve sindirim sorunlarına iyi gelir. Bronşit, astım ve diğer solunum yolu hastalıklarına karşı kullanılır. İçeriğindeki A ve C vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor ve çinko sayesinde iyi bir vitamin ve mineral takviyesi sayılır.

Mide asidi ve bağırsak gazı giderir, zihni canlandırır. Sakinleştirici özelliği vardır, yatmadan önce içilen çayı uykuyu düzenler. Kan akışının düzenlenmesine, tansiyon ve kolesterol sorunlarına fayda sağlar. Adet döneminde yaşanan spazm ve krampları giderir. Ağızdaki mikropları yok ederek diş çürümesi, diş eti kanamaları ve ağız kokusu gibi sorunları azaltır.

Hindistan’da bu özelliğinden dolayı tohumları çiğnenerek de kullanılmaktadır. Kakule tohumlarını sıcak suda demleyerek hazırlanan gargara ile ağzı çalkalamak da nefesi rahatlatır ve ağız sağlığını korumaya yardımcı olur.

KULLANIMI

Çayı: Bir tatlı kaşığı kadar .ğütülmüş kakule tohumu, bir su bardağı kaynamış suya eklenir. Ağzı kapatılarak 10 dakika boyunca demlenmeye bırakılır. Süzüldükten sonra tatlandırmak için içerisine bir çay kaşığı kadar bal ilave edilebilir. Sıcakken tüketilmelidir. Diğer bitki çaylarına da katılabilir.

Türk kahvesinde: Her 1 kaşık kahveye damak zevkine göre yarım veya çeyrek kaşık toz kakule katılabilir veya tohum olarak cezveye atılır.

Not: Safra kesesi sorunu olanlar ve düzenli antidepresan kullananlar doktorlarına danışmalıdır.